Blogi

Kivi versus raud: kuidas valmis maailmakuulus Eiffeli torn?

Eiffeli torn on kahtlemata Prantsusmaa kroonijuveel ja üks peamisi turismimagneteid. Alates torni avamisest 1889. aastal on seda külastanud ligi 300 miljonit eri vanuses inimest kogu maailmast. Enne seda aga põhjustas torni ehitamise plaan suuri vaidlusi. Dokumentaalfilm „Eiffel: tornide sõda“ viib meid ajas tagasi, et tutvustada kuulsa ehitise valmimislugu.

Eiffeli torn on Prantsusmaa sümbol ja üks külastatumaid ehitisi maailmas, kuid paradoksaalsel kombel oleks see peaaegu püstitamata jäänud. Eiffeli plaan konkureeris pikka aega ühe teise tornikavandiga: arhitekt Jules Bourdais’ projekteeritud Päikesesamba-nimelise graniittorniga, mille tippu pidi tulema majakas. Favoriidist Bourdais’ ja tema rivaali Eiffeli võistluses kasutati kõikvõimalikke võtteid: oma idee jõulist levitamist, konkurendi projekti mahategemist, poliitilisi manöövreid. Kuid tegemist ei olnud pelgalt egode võitlusega – meeste vastasseis kehastas tolle ajastu sisekonflikti.

Bourdais versus Eiffel oli tegelikult kivi versus raud, arhitektid versus insenerid, akadeemiline koolkond École des Beaux-Arts ja kultuuripärandi kaitsjad versus arengu ja tööstuse pooldajad. Nende lahkheli oli osa laiemast kontekstist: leiutistest pulbitseval ajastul tundus, et tehnika arengul ei olegi piire. Konkurents maailma kõrgeima – esimese tuhande jala (300 meetri) kõrguse – torni ehitamise pärast ei olnud midagi prantslastele eriomast. See oli rahvusvaheline võistlus, milles osalesid aktiivselt ka britid ja ameeriklased ning mis muutus pärast Eiffeli torni valmimist veelgi pingelisemaks.

Dokumentaalfilm „Eiffel: tornide sõda“ on pilguheit rivaliteedile, mis sümboliseerib ajaloolist pöördepunkti. Ühtlasi aitab see lisateos meenutada Gustave Eiffeli karjääri – 2023. aastal möödus sada aastat tema surmast. „Eiffel: tornide sõda“ esilinastub 2. juulil kl 22.00 Viasat History kanalil.

Programm

Kust meid vaadata

Sünopsis

Eiffel: tornide sõda

Prantsusmaa sümbol Eiffeli torn poleks iial päevavalgust näinud, kui poleks olnud hiilgavat ja järeleandmatut inseneri Gustave Eiffelit, kes saavutas võidu oma rivaali Jules Bourdaisi üle. Nende vastasseis läks tavalisest konkurentsist kaugemale ja leidis aset äärmuslike muutuste ajastul, mil raud seati vastamisi kiviga, inseneriteadus arhitektuuriga ja moodne kunst vanaga. Kogu maailmas püüti olla esimesed, kes püstitavad tuhandejalase torni. Tagasivaade sellele tornide sõjale räägib loo meie ajaloo ühest suurimast pöördepunktist ja annab võimaluse tutvuda Gustave Eiffeli karjääriga.

Sarnased saated