Blogi

Iidsed suurehitised: paljastame ajaloomälestiste saladusi

Inimkond on läbi aegade püstitanud aukartustäratavaid ehitisi, mis meie tähelepanu siiani köidavad. Sarja „Iidsed suurehitised“ kolmandas hooajas, mis esilinastub Viasat History kanalil septembris, süüvime nende arhitektuuriimede saladustesse. Sarjas avaldatakse, kuidas ja miks need legendaarsed mälestised ehitati. Saladusi aitavad paljastada moodsad tehnoloogiad, nagu aerokujutised, laserskaneerimine ja mikroskoopfilmimine.

Püha Haua kirik Iisraelis: kristlik pühapaik

Jeruusalemma vanalinna kristlikus kvartalis asuv Püha Haua kirik on üks ristiusu pühamaid kohti. Usutakse, et seal löödi Jeesus Kristus risti ja seal oli ka tema haud.

  1. Huvitavad faktid: algse kiriku rajas 4. sajandil keiser Constantinus Suur, kuid aastasadade jooksul on seda korduvalt ümber ehitatud.
  2. Tähtsus: see püha paik on oluline palverändurite sihtpunkt, mida austavad kristlased üle kogu maailma.
  3. Saladused: Kolgata ja Jeesuse haua täpne asukoht kirikus on olnud õpetlastele uurimis- ja vaidlusteema.
  4. Säilimine ja säilitamine: ehkki kirikut on tabanud palju õnnetusi, nagu tulekahjud, maavärinad ja lahingud, jätkuvad taastamistööd, et selle arhitektuurset terviklikkust ja vaimset tähendust alal hoida.

Jumalaema kirik Pariisis Prantsusmaal: gootika meistriteos

Jumalaema kirik,Prantsuse gooti ehituskunsti üldtuntud sümbol, kõrgub uhkelt Pariisis Cité saarel. Ehitustööd algasid 1163. ja lõppesid 1345. aastal.

  1. Huvitavad faktid: Jumalaema kirik on arhitektuuriloos tuntud oma tugikaarte, roidvõlvide, muljetavaldavate skulptuuride ja vitraažakende poolest.
  2. Tähtsus: katedraalis on toimunud suured ajaloosündmused, näiteks krooniti seal Napoleon Bonaparte ja kuulutati õndsaks Jeanne d’Arc.
  3. Saladused: katedraali keerukas fassaad ja peidetud kambrid paeluvad ajaloolasi ja arheolooge tänini.
  4. Säilimine ja säilitamine: 2019. aasta aprillis toimunud laastav tulekahju näitas, kui haavatav see mälestis on. Praegu käivad restaureerimistööd, et kultuuriajaloo aaret tulevaste põlvede jaoks taastada ja hoida.

Chambordi loss Prantsusmaal: renessansi pärl

Loire’i orus asuv Chambordi loss on oma iseloomuliku Prantsuse renessanssarhitektuuri tõttu üks tuntuim palee maailmas. Kuningas François I lasi selle 16. sajandi algul jahilossiks ehitada.

  1. Huvitavad faktid: lossis on muljetavaldav kaksikkeerdtrepp, mille võis kavandada Leonardo da Vinci.
  2. Tähtsus: see on Prantsuse kõrgrenessansi arhitektuuri ja kuningliku hiilguse näide.
  3. Saladused: mil määral Leonardo da Vinci lossi kavandamises osales, jääb õpetlaste ja ajaloolaste seas kirgi kütvaks teemaks.
  4. Säilimine ja säilitamine: ehkki Chambordi loss on aeg-ajalt hooletusse jäetud, on see tähelepanuväärselt hästi säilinud. Jätkuvad konserveerimistööd, et lossi ajalooline ja arhitektuurne ilme püsiks.

Tehnoloogia, millega iidsete ehitiste saladusi avatakse

  1. Aero- ja satelliidifotod: neil fotodel on ehitiste ja ümbritseva maastiku laiaulatuslikud vaated, mis paljastavad mustreid ja detaile, mida maapinnalt ei näe.
  2. Laserskaneerimine: valgusimpulsside abil koordinaate arvutavad laserskaneerimisseadmed tungivad läbi taimestiku ja pinnakihi ning toovad ilmsiks allpool oleva maastiku ja varjatud rajatised.
  3. Mikroskoopfilmimine: suure suurendusega filmides saab uurida ehitusmaterjale ja nende vananemise mõju, mis aitab mõista säilitamisega seotud probleeme.

Iidsed suurehitised paeluvad ja inspireerivad jätkuvalt inimesi kogu maailmas. Moodsa tehnoloogia ja põhjaliku uurimistöö abil saame heita pilgu ajalukku, et neid imelisi mälestusmärke paremini mõista ja tulevaste põlvede jaoks säilitada. Ära maga maha kuueosalist dokumentaalsarja „Iidsed suurehitised“, mida näidatakse Viasat History kanalil alates 3. septembrist teisipäeviti kell 22.

Treiler

Programm

Kust meid vaadata

Sünopsis

Iidsed hiigelehitised

Programmi kolmandas sarjas vaatame lähemalt suurt sfinksi, Notre-Dame’i, maiade iidset linna Tikalit ja paljut muud. Need on mõned iidsed imed,mis kuuluvad maailma enim uuritud ja analüüsitud monumentide hulka. Neid ümbritseb salapära, aga mis oleks, kui vastused on otse meie ees, kuid inimsilmale nähtamatud? Uurime maailma kõige kuulsamate iidsete ehitiste taga peituvaid inseneriteaduse saavutusi, vaadeldes neid eri vaatenurkadest. Iga vaatenurk-alates satelliidifotodest ja õhuvaadetest kuni makro-ja mikroskoopiliste tasanditeni välja-paljastab andmeid, mis aitavad näha uues valguses ajaloo-ja ehitusmõistatusi, mis on ajaloolasi aastaid hämmastanud.

Sarnased saated